Skjebnedøgn hele tiden

Den kanskje mest brukte tittelen i europeisk presse det siste året, ja. antakelig de siste årene om jeg tenker etter er: «Skjebnedøgn for Hellas».
Det spesielle er at man har forhandlet i årevis om det som kan bli Hellas sin endelige utmelding av Euro-samarbeidet og kanskje EU.
Det vanskelige er at nasjonene som har lånt penger til grekerne har krevd at Hellas tar et kraftig oppgjør med sin egen velferd.
Det vil si både nivåer på pensjoner og pensjonsalder samt mye annet. I Hellas oppleves det som om rike land i Nord-Europa pålegger Hellas en dårligere velferd for egne innbyggere. Det ikke bare oppleves slik, det er slik.
Men dette er også en leksjon i hva som skjer når man ikke har orden i økonomien. Om man ikke makter å betale regningene sine, om man gir blaffen i husleien, så kan man jo antakelig ha litt bedre råd i to-tre måneder. Men brått så vil man ha vesentlig dårligere råd. Og andre tar beslutningene for deg, beslutninger som gjør ting verre. Og i stedet for å betale 5-6000 i måneden i egen bolig, så må man kanskje betale 10-11000 i leid bolig. Som er skralere.
Det er egentlig der Hellas er nå.
Hovedproblemet er slett ikke at resten av Europa har vært for hardhendte med Hellas, men at Hellas har latt sine egne statsfinanser råtne på rot.
Det er ikke statspensjonister, enker og faderløse som har profitert mest på rotet og manglende kontroll i Hellas, som man kanskje kan få inntrykk av.
Alle har svindlet i Hellas, i alle fall «alle», men det er de rike som har svindlet mest.
Svindlet skatt, svindlet ditt og svindlet datt.
Ingen bør være det minste i tvil om at det gjennområtne økonomiske systemet i Hellas ble mest utnyttet av dem som i utgangspunktet hadde størst mulighet til å betale sin skatt som de skulle. Til og med i parlamentet i Athen var de fleste skattesnytere leste jeg et sted.
Og da kommer man til noe viktig:
Vanlige folk med helt normale inntekter, tror innimellom at man er tjent med en økonomi som er preget av dårlig kontroll, mye svarte penger og tvilsom moral, men sannheten er at de som tjener mest på dårlige systemer er folk med millioner og milliarder.
Om alle unndrar seg 10 prosent av det de skulle betale er det mer lønnsomt for en med ti millioner i året, enn en med 300 000 i året.
Om en elektriker tjener 10 000 svart, så er ikke nødvendigvis det noen stor krise, men skatteunndragelser er også ofte progresjonsbasert. Så mens elektrikeren unndrar 3000 i skatt, så unndrar kanskje en rik luring 300 000.
Og summen av dette gir dårligere velferd for alle.
Slik er det med Hellas nå.
Svært mange svindlet staten, nå tvinges den greske staten til å slå nådeløst tilbake.
De som tjente mest på svindelen, er antakelig de som taper minst på konsekvensene.
Og i mellomtiden står skjebnedøgnene til Hellas i like tett kø som charterflyene på flyplassene. Så til alle telemarkinger som skal til Hellas i sommer er det å si: Gi gjerne rikelig med tips på greske restauranter til gode kelnere, men få også kvittering for hovedsummen.
Selv om det er helt gresk for deg, kan det være pensjon for en gammel sliter.

Vist 443 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Uff da, hadde drømt om en tur til Kreta, men nå tør jeg ikke. Visste ikke at landet besto av uærlige kjelitringer på alle nivåer …..

Jeg skriver ikke at Hellas består av “uærlige kjeltringer på alle nivåer”. Men det som ER avdekket er at skatter og avgifter, systemer og ordninger ble omgått og sabotert på alle nivåer. Og det må ofte de med minst lide for…

Nå er det vel ikke skattesytemet der er noe galt med i Hellas, men den gjennomkorrupte kontrollen av det. For hadde ikke Hellas hatt et helt akseptabelt skattesystem, så hadde nok heller aldri landet kvalifisert seg som EU-medlem. Og landet hadde i alle fall ikke blitt bli en del av EUs monetary union, med Euro som valuttaenhet.
Men hva hjelper det å ha et akseptabelt skattesysten når korrupsjon nesten gjennomsyrte alle landets “sivil servants”. Ja korrupsjon satt så i system at det har gitt mang en gresk tjenestemann solide ekstrapåslag på “lønnen”, samtidig som ditto korrupte bedrifteseiere har kunne slippe unna med å betale inn kriminellt lave skatter til statskassen.

Nå kjøper jeg imidlertid ikke Oves “forklaring” her over – om at det er de såkalt rikingene som gjør- og har gjort mest skade. Og at de (denne gruppen) som har tjent- og tjener mest på korrupsjonen. Det er nemlig ikke tilfelle, for dertil finnes det altfor for få rikinger til at dette hadde monnet.
Så nei da, det er nok i middelklassen og i byråkratiet de fleste pengene forsvinner. .

.

Som alltid treffer du veldig godt Ove!!!
Jeg har, som du sikkert vet, hus her nede og er her ofte, – ja så ofte som reglene i NAV gir meg anledning til.
Faktisk er jeg der nå, og jeg føler mange av de problemene du tar opp på kroppen; både utviklingen og den akutte usikkerheten.

Etter mitt syn er det skapt en politikerforakt i Hellas, og den manglende tillit som eksisterer kan i meget stor grad politikerene takke seg selv for!
Det avsløres stadig flere og flere utro tjenestemenn (og kvinner) som har beriket seg på fellesskapets penger.
Den vanlige greker har sagt/sier: “Når de kan, hvorfor ikke jeg?”. “Hvorfor skal jeg betale skatt når ingen andre gjør det, – og pengene bare går til å fylle politikernes store lommer”?
Enkelte politikere i PASOK, ND, og andre partier har stukket unna store verdier og blir nå tatt, – noen av dem.
Dette gjelder også i høy grad noen av næringslivets topper, som har flyttet penger ut av landet i stor stil.

Blandt folk flest er det derfor liten eller ingen tillit til “systemet”, og de har derfor ønsket seg noe nytt, og noe de kan tro på. Mye av problemene skyldes derfor nettopp denne tillitskrisen til politiske vedtak, som har oppstått gjennom flere år.

Etter mitt syn har dette har vært med på å skape en kultur som går ut på å “karre til seg mest mulig, så lenge det går”!
Stakkars de som er lønnsmottakere og pensjonister. For disse gruppene har det forståelig nok ikke vært mulig å “karre til seg” noe som helst!!!

Men det har skjedd ting i Hellas i løpet av de drøyt 10 årene jeg har vært her!
Den før omtalte negative kulturen er i ferd med å endre seg, – sakte men sikkert! Folk snakker mye om de daglige problemene de opplever og om framtiden, men mange spør seg nå: Hva er årsaken? Har vi noe av ansvaret selv, – eller skal vi fortsette med å skylde på andre? Er det noe vi kan gjøre for å få slutt på dette uføret vi er kommet i? Men en inngrodd kultur er ikke lett å endre!
Kulturer endes som kjendt ikke over natten, – det vil ta laaaaaaang tid!!!

Derfor vil jeg påstå at vi har et ansvar alle, – om vi vil ha endringer. Det gjelder både oss som er “turister” i Hellas og bare “skummer fløten” (hvis det for tiden er noe fløte å skumme), norske medier (som oftest hauser opp situasjonen), …..og ikke minst grekerne selv, – både fattig og rik!
Kanskje mest de rike! Det kan ikke være riktig at de som sitter i kassa på super’n skal være de som får den forholdsmessig største belastningen!

Artikkelen i bloggen din er veldig godt skrevet Ove, og det bør gi alle et godt grunnlag for å forstå problemene Hellas sliter med. Men, …….jeg tror det vil gå lang tid før kulturen er endret og landet er på fote igjen, – etter norsk målestokk!
Det kommer nok til å komme mange charterfly i løpet av denne tiden……!

Asbjørn Hollund

Nå burde vel Asbjørn Hollund ha tilføyet at det ekstremt vanskelige økonomiske leget i landet, er det rene drømmecenarioet for turister som ferierer der nede.

Rene drømmecenarioet er vel å ta litt hardt i!!! Prisene er ikke særlig forandret, selv om arbeidsledigheten har steget og lønn og pensjoner har sunket! Til eksempel koster f.eks. en liter bensin nesten 14 kroner. Det er bra mye for en vanlig arbeidstaker som tjener ca 80 kr pr time!!!
Situasjonen påvirker de fleste jeg har snakket med, – både grekere og turister. Et drømmecenario er vel heller at usikkerheten for folk flest forsvinner! Det er lov å håpe at noe skjer (på sikt).

Annonse

Nye bilder