Svært nok for meg; fredagen er åpnet!

Endelig er fredagen kommet.
Dagen som får de andre dagene til å stå i skammekroken og se ned, hektisk i ansiktet og pinlig berørte.
Dagen som får turgjengerne på vidden, eller i Vestmarka, til å ha ny spenst i skrittet når knærne må støtdempe en og annen dump i terrenget.
Vel, altså, dagen i dag er ikke hvilken som helst fredag, det er den lyseste fredagen noensinne i år. Den er så lys at det faktisk begynner å lysne før det har begynt å mørkne.
I tillegg til alt det andre denne dagen har å by på, så er det også bursdagen til Bård Tufte Johansen.
Komikeren har rukket å bli 46 år.
Det som imponerer meg med Bård er at han går foran. Med spenst i skrittet. Som komiker.
Ofte har han rett og slett maktet, sammen med makker Harald Eia, å oppdage helt nytt land, innenfor det utrolig krevende komikerfaget.
Om han var like morsom da han, visstnok, skal ha livnært seg som støvsugerselger er jeg usikker på, men det hevdes at han i to år var i støvsugingens edle kunst.
Men, spesielt i 1995 og 1996 med «Lillelørdag» skapte Bård noe helt nytt.
Som innimellom fortsatt dukker opp på tv.
Og som fortsatt står seg.
I alle fall for oss som lot oss sjarmere av rutebilstasjonen i Ærendal. «Åpen post» var også nyskapende, samt «Team Antonsen» og «Tre brødre som (absolutt) ikke var brødre».
Bård er en av Skiens store sønner etter Henrik Ibsen. Og noe lettere å bli glad av, må vi kunne si. Grattis!
Passer i grunn godt at Bård har bursdag sammen dagen som Odd har hjemmekamp, for fyren er jo nesten sykelig Odd-supporter.
Så får vi se om Monsamjelden klarer å dempe Bårds feiring.
Det er tvilsomt.
Men, altså, lys fredag:
Fra naturens side kunne det ikke vært gjort på mer elegant måte. For vi går fortsatt mot lysere tider, helt til søndag ettermiddag.
I år «snur solen» klokken 17.38 søndag 21. juni.
Jeg har nesten dårlig samvittighet for å nevne det.
Så la oss være kortsiktig, la oss ikke se for langt fram: La oss hylle dagen i dag.
Noen ganger er nåtid mer enn nok.
«Svært nok for meg» – som Jonas Fjelds fantastiske album fra 1990 heter. Der har han også har den fabelaktige, og kanskje lett dristige sangen:
«Hun kom som en engel».

Som i dette verset:

Og Jorda sang da vi dreiv avsted
Og sola den stod der og brant
Og selv elva ble blank og stille da hun sank
Men hun kom, kom, kom som en gyllen flom
Hun kom som en engel og forsvant

Engler trenger vi alle i vårt liv, selv på årets lyseste fredag. Og med de ordene må man vel kunne si, Egil, (Som Arne Scheie alltid sa) at fredagen er åpnet. Måtte den bringe lys, også i sinnet…

Vist 427 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Og ellers har det faktisk vært Folketingsvalg i Danmark der de to mest innvandrerkritiske partiene gikk av med seieren. Partiet Socialdemokratiet (S) med Nordens mest sexy partileder i spissen, økte en tanke til 26,1%. Men partiets leder Helle Thorning-Schmidt må nåallikevel ta turen til dronningen på Amalienborg slott med regjeringens avskjedssøknad siden partiets regeringsgrunnlag gikk tapt i valget..
Valgets riktig store vinner var uten tvil Dansk Folkeparti (DF) som faktisk klarte å tredoble seg fra forrige valg og som fikk hele 21,2% i velgeroppslutning
I klartekst betyr dette at over 47% av samtlige avgitte stemmer i Danmark gikk til landets to mest innvandrerkritiske partier.

Verre gikk det med FRPs danske søsterparti Radikale Venstre (RV) . Partiet ble valget klare taper med en nedgang fra forrige valg med hele 7,2%, til 19,5%. Partiet opplevde å se at stolene deres i Folketinget ble redusert med en tredjedel. En nedgang partiets leder Lars Løkke Rasmussen, mye tok på egen kappe for sitt rot og forbruk av partiets penger, men også begrunnet av det faktum at RV i dansk målestokk er det minst innvandrerkritiske partiet på borgerlig side – bortsett fra Liberal Allianse.

Liberal Allianse, som politisk sett har mye tilfelles med den liberale fløyen i FRP, gjorde også et brakvalg og økte sin oppslutning med 2,5 prosentpoeng til 7,5 prosent.ved dette valget
Liberal Allianse (LA) er et liberalistisk parti som er for fri innvandring – men under personlig ansvar. Partiet har tiltrukket seg nye velgere ved å satse på mindre skatter og byråkrati og mer frihet.

Nå vet jeg ikke hvor mange av TAs lesere som kjenner til forløperen til FRP, men det het faktisk Anders Langes Parti – til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep.

Annonse

Nye bilder