OL til Tromsø (eller Brevik)?

I dag er det nøyaktig 20 år siden Lillehammer ble tildelt de olympiske vinterlekene for 1994. Det var 15. september 1988 at IOC-president Juan Antonio Samaranch sa de berømte ordene: «Te desisiån is Lillihæmer». Dette var de 17. olympiske vinterlekene. Og det hele fant sted i noen hektiske februaruker i ’94.
Det hele kostet den norske stat en god haug med milliarder, men fordi det var fint vær, godt arrangert og Norge tok mange medaljer, så stilnet kritikken mot pengebruken totalt i ettertid. Den smule evalueringen manglet. Da stemningsbølgen fra fantastiske dager, hadde gitt seg så burde vel noen som var blitt edru fra jubelb(rusen), kanskje satt seg ned og sett på helheten. Men fordi Samaranch også sa de magiske ordene «the best winter games ever», så smeltet vi alle i nasjonal selvforherligelse.
Vi er ikke så rent lite sjåvinistiske her i landet om vi vil. Og nå er det store spørsmålet om Tromsø skal søke. Det er jeg, grovt sett, svært skeptisk til. Om Norge først skal arrangere flere slike leker, så synes jeg absolutt Tromsø er det eneste fornuftige geografiske valget. I tillegg til Brevik da.
Men jeg tror kanskje at de 10-20-30-40-50 milliarder kronene bør kunne brukes på noe annet enn eliteidrett. Spesielt når det viser seg at deler av denne elitedyrkingen slett ikke er sunn, verken for dyrkerne eller utøverne.
Da holder jeg heller en knapp på breddeidrett. Tenk hva man hadde fått til med ballbinger og kunstgressbaner og innedørs fotballhaller for milliardene.
Men i fare for å bli like primitiv som Rune Bratseth i Rosenborg, som sa: «Idrett, det er det de driver med, de som ikke kan spille fotball». iler jeg til med å understreke også svømmehaller og friidrettsbaner og skøytebaner, og basket og volley og golf og …ja, du er med?
Tenk alt vi kan få her i landet om vi ikke på død og liv har så behov for å få anerkjennelse fra en IOC-pamp.
Problemet i debatten i Norge er vel heller at vi antakelig har råd til det meste. Og begge deler. Dermed må man trekke inn Horats som sa: «Av voksende rikdom følger bekymringer og økende begjær». Og av økende begjær får man voksende bekymringer.
Og da er vel ringen sluttet. Om enn ikke de olympiske…

Vist 67 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Å arrangere OL et sted som aldri har arrangert OL tidligere, det er ikke et fornuftig valg, Ove. Byggingen av OL-anlegg fører til store naturødeleggelser. Det kjøres en kampanje for gjenbruk av posene vi bruker når vi bærer maten hjem fra butikken. Hva med en storstilt verdensomspennende kampanje for gjenbruk av OL-byer?

innedørs fotballhaller

Hva skal vi med det? Fotball er en utendørs idrett.

Som jeg skriver “Det er jeg, grovt sett, svært skeptisk til”. Så der er vi, langt på vei, enige.
Jeg tror disse enorme verdiene heller burde brukes på bred utbygging – og ditto vedlikehold av breddeidrettsanlegg over hele landet.

Jeg deler absolutt ikke din visjon om å bruke 10-50 milliarder kroner på idrettsanlegg. Det tror jeg ville bli mer til skade enn til gavn.
En befolkning som kjører bil til idrettshallene og og rører seg litt der før de biler hjem igjen er et stusslig mål. Alle kommuner i Norge har flott natur som vi bør ta godt vare på og bruke til fysisk aktivitet. Her i Grenland har vi mange merkede stier i skogene våre. Porsgrunn, Bamble og Kragerø har en unik skjærgård med muligheter for kroppslig aktivitet til lands og til vanns. Til min forbauselse har jeg ikke sett at dette blir trukket fram når man prøver å oppmuntre folk til å flytte til distriktet. Politikerne skryter gjerne av hva hvilke idrettsanlegg de har fått til eller gått med på, men de skjemmes alt for lite over hvordan de har ødelagt for naturlig friluftsliv i nærområdene med å gi grønt lys for vei- bolig- og næringsbygging.

Jeg ønsker en befolkning med mer naturlig fysisk aktivitet. At vi bruker sykkel eller føtter for å komme oss fra A til B istedetfor å ta bil, bruker enkle redskaper og håndkraft istedetfor kjøkken- og hagemaskiner, svømmer til vi blir slitne i sjø og vann når det er varmt i vannet, tråkker opp skiløyper selv istedetfor å la løypemaskinene gjøre det.

Jeg vil selvfølgelig ikke idretten til livs. Men jeg tror faktisk de har fått baner og haller nok. Noen av milliardene dine trengs sårt til vedlikeholdet.

Jeg tror kombinasjonen er ypperlig. I Grenland har vi fantastiske områder for tur- og friluftsliv, men jeg tror at alt som kan gjøres for at både unger og voksne, kommer bedre i form er bra. Både for folks helse, livsinnhold og rent samfunnsøkonomisk. Se på nye fritidsparken i Skien – der er det masse unger – og voksne – som nå aktviserer seg i svømming, stuping og aktivteter. Mange av disse satt antakelig foran TV eller dataen før. Slikt er supert!

Annonse

Nye bilder